About Us Contact Us Privacy Policy Disclaimer
FutureAxom.in
Get Free Job Alerts on WhatsApp
Join Now
October 01, 2026 |

Indian History Art & Culture 25 Q&A Part-2 for ADRE 3.0 2026

👤 Author: FutureAxom | FutureAxom Team

Indian History Art & Culture 25 Important Q&A for ADRE 3.0, Assam Police and Assam Govt Exams 2026 - Set 2

Indian History Art Culture Architecture Books 25 Questions Answers Part 2 for ADRE 3.0 Assam Govt Jobs FutureAxom


📚 SET-2: Art, Culture, Architecture & Books - 25 Q&A

New - No Repeat from Set-1 &| ADRE 3.0 Special |Assam Police । āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া + English

✓ NCERT Verified ✓ Set-3 New

Indian History Art and Culture is most scoring part in ADRE 3.0, Assam Police, SSC and Assam Govt Exams 2026. In ADRE 2.0, 12 out of 30 History questions came from Architecture, Books & Authors. This Set-2 covers 25 most important questions on Temples, Caves, Monuments, Books and Authors with Assamese translation for better understanding. All answers verified from NCERT Class 6-12 and Lucent GK.

āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āĻ­াā§°āϤ⧰ āχāϤিāĻšাāϏ⧰ āĻ•āϞা āφ⧰ু āϏংāϏ্āĻ•ৃāϤি ADRE 3.0 āϤ āφāϟাāχāϤāĻ•ৈ āĻŦেāĻ›ি āύāĻŽ্āĻŦā§° āĻĒোā§ąা āĻ…ংāĻļ। ADRE 2.0 āϤ 30 āϟা āχāϤিāĻšাāϏ⧰ āĻĒ্ā§°āĻļ্āύ⧰ āĻ­িāϤ⧰āϤ 12 āϟা āϏ্āĻĨাāĻĒāϤ্āϝ, āĻ—্ā§°āύ্āĻĨ āφ⧰ু āϞেāĻ–āϕ⧰ āĻĒā§°া āφāĻšিāĻ›িāϞ। āĻāχ Set-2 āϤ 25 āϟা āĻ—ুā§°ুāϤ্āĻŦāĻĒূā§°্āĻŖ āĻĒ্ā§°āĻļ্āύ āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া āĻ…āύুāĻŦাāĻĻ āϏāĻš āĻĻিāϝ়া āĻšৈāĻ›ে। āϏāĻ•āϞো āωāϤ্āϤ⧰ NCERT āφ⧰ু Lucent ā§° āĻĒā§°া āϝাāϚাāχ āϕ⧰া āĻšৈāĻ›ে।

Previous Sets: Set-1: 25 Direct Facts | Set-2: Art & Culture (Current).

Q1. Ajanta Caves famous for? / āĻ…āϜāύ্āϤা āĻ—ুāĻšা āĻ•িāĻšā§° āĻŦাāĻŦে āĻŦিāĻ–্āϝাāϤ?

Ans: Buddhist Paintings / Frescoes (2nd Century BC to 6th AD), 29 caves in Maharashtra, UNESCO 1983
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āĻŦৌāĻĻ্āϧ āϚিāϤ্ā§°āĻ•āϞাā§° āĻŦাāĻŦে āĻŦিāĻ–্āϝাāϤ, ⧍⧝ āϟা āĻ—ুāĻšা, āĻŽāĻšাā§°াāώ্āϟ্ā§°āϤ, āχāωāύেāϏ্āĻ•ো 1983

Q2. Who built Sanchi Stupa? / āϏাঁāϚী āϏ্āϤূāĻĒ āĻ•োāύে āύিā§°্āĻŽাāĻŖ āϕ⧰িāĻ›িāϞ?

Ans: Ashoka (3rd Century BC), Later enlarged by Shunga & Satavahana, Gateway by Satavahana, MP, UNESCO
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āĻ…āĻļোāĻ•ে āύিā§°্āĻŽাāĻŖ āϕ⧰িāĻ›িāϞ āĻ–্ā§°ী:āĻĒূ: 3āϝ় āĻļāϤিāĻ•াāϤ, āĻĒিāĻ›āϤ āĻļুংāĻ— āφ⧰ু āϏাāϤāĻŦাāĻšāύে āĻŦৃāĻĻ্āϧি āϕ⧰িāĻ›িāϞ

Q3. Who wrote Buddhacharita? / āĻŦুāĻĻ্āϧāϚ⧰িāϤ āĻ•োāύে āϞিāĻ–িāĻ›িāϞ?

Ans: Ashvaghosha - Court poet of Kanishka, Sanskrit epic on Buddha life, 1st Century AD
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āĻ…āĻļ্āĻŦāϘোāώ - āĻ•āύিāώ্āϕ⧰ āϏāĻ­াāĻ•āĻŦি, āĻŦুāĻĻ্āϧ⧰ āϜীā§ąāύ⧰ āĻ“āĻĒā§°āϤ āϏংāϏ্āĻ•ৃāϤ āĻŽāĻšাāĻ•াāĻŦ্āϝ

Q4. Konark Sun Temple built by? / āĻ•োāĻŖাā§°্āĻ• āϏূā§°্āϝ āĻŽāύ্āĻĻিā§° āĻ•োāύে āĻŦāύাāχāĻ›িāϞ?

Ans: Narasimhadeva I of Eastern Ganga Dynasty (1243-1255 AD), Odisha, Black Pagoda, UNESCO, Chariot shape
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āĻĒূāĻŦ āĻ—ংāĻ—া āĻŦংāĻļā§° āύ⧰āϏিংāĻšāĻĻেā§ą I āĻ āĻŦāύাāχāĻ›িāϞ, āĻ“āĻĄ়িāĻļাāϤ, āĻ•'āϞা āĻĒেāĻ—োāĻĄা āĻŦুāϞি āϜāύা āϝাāϝ়, ā§°āĻĨā§° āφāĻ•ৃāϤিā§°

Q5. Who wrote Rajatarangini? / ā§°াāϜāϤ⧰ংāĻ—িāĻŖী āĻ•োāύে āϞিāĻ–িāĻ›িāϞ?

Ans: Kalhana (12th Century AD), History of Kashmir, Sanskrit, 1148-50 AD
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āĻ•āϞāĻšāύে - 12 āĻļāϤিāĻ•াāϤ, āĻ•াāĻļ্āĻŽীā§°ā§° āχāϤিāĻšাāϏ, 1148-50 āϚāύāϤ āϞিāĻ–া

Q6. Ellora Caves unique for? / āχāϞোā§°া āĻ—ুāĻšা āĻ•িāϝ় āĻ…āύāύ্āϝ?

Ans: Mix of Hindu (17), Buddhist (12), Jain (5) caves - 34 total, Kailasa Temple by Rashtrakuta Krishna I, Maharashtra
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āĻšিāύ্āĻĻু, āĻŦৌāĻĻ্āϧ, āϜৈāύ āϤিāύিāĻ“ āϧ⧰্āĻŽā§° āĻ—ুāĻšা āφāĻ›ে - 34 āϟা, āĻ•ৈāϞাāϏ āĻŽāύ্āĻĻিā§° ā§°াāώ্āϟ্ā§°āĻ•ূāϟ āĻ•ৃāώ্āĻŖ I āĻ āĻŦāύাāχāĻ›িāϞ

Q7. Who wrote Harshacharita? / āĻšā§°্āώāϚ⧰িāϤ āĻ•োāύে āϞিāĻ–িāĻ›িāϞ?

Ans: Banabhatta - Court poet of Harshavardhana, 7th Century AD, Sanskrit
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āĻŦাāĻŖāĻ­āϟ্āϟ - āĻšā§°্āώāĻŦā§°্āϧāύ⧰ āϏāĻ­াāĻ•āĻŦি, 7āĻŽ āĻļāϤিāĻ•া

Q8. Khajuraho Temples built by? / āĻ–াāϜুā§°াāĻšো āĻŽāύ্āĻĻিā§° āĻ•োāύে āĻŦāύাāχāĻ›িāϞ?

Ans: Chandela Dynasty (950-1050 AD), MP, Famous for erotic sculptures, UNESCO, Nagara style
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āϚাāύ্āĻĻেāϞা āĻŦংāĻļāχ 950-1050 āϚāύāϤ āĻŦāύাāχāĻ›িāϞ, āĻŽāϧ্āϝāĻĒ্ā§°āĻĻেāĻļāϤ, āĻ•াāĻŽোāϤ্āϤেāϜāĻ• āĻ­াāϏ্āϕ⧰্āϝ⧰ āĻŦাāĻŦে āĻŦিāĻ–্āϝাāϤ

Q9. Who wrote Arthashastra? / āĻ…ā§°্āĻĨāĻļাāϏ্āϤ্ā§° āĻ•োāύে āϞিāĻ–িāĻ›িāϞ?

Ans: Chanakya / Kautilya / Vishnugupta - Teacher of Chandragupta Maurya, 4th Century BC, Politics & Economics
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āϚাāĻŖāĻ•্āϝ / āĻ•ৌāϟিāϞ্āϝ / āĻŦিāώ্āĻŖুāĻ—ুāĻĒ্āϤ - āϚāύ্āĻĻ্ā§°āĻ—ুāĻĒ্āϤ āĻŽৌā§°্āϝ⧰ āĻ—ুā§°ু, ā§°াāϜāύীāϤি āφ⧰ু āĻ…ā§°্āĻĨāύীāϤিā§° āĻ—্ā§°āύ্āĻĨ

Q10. Fatehpur Sikri built by? / āĻĢāϤেāĻšāĻĒুā§° āϚিāĻ•্ā§°ী āĻ•োāύে āĻŦāύাāχāĻ›িāϞ?

Ans: Akbar (1571-73), Near Agra, Buland Darwaza (largest gateway), Salim Chishti Dargah, UNESCO
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āφāĻ•āĻŦā§°ে 1571-73 āϚāύāϤ āĻŦāύাāχāĻ›িāϞ, āφāĻ—্ā§°াā§° āĻ“āϚ⧰āϤ, āĻŦুāϞāύ্āĻĻ āĻĻā§°ā§ąাāϜা (āφāϟাāχāϤāĻ•ৈ āĻĄাāϙ⧰ āĻĻুā§ąাā§°)

Q11. Who wrote Prithviraj Raso? / āĻĒৃāĻĨ্āĻŦীā§°াāϜ ā§°াāϏো āĻ•োāύে āϞিāĻ–িāĻ›িāϞ?

Ans: Chand Bardai - Court poet of Prithviraj Chauhan, 12th Century, Hindi epic
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āϚাāύ্āĻĻ āĻŦাā§°āĻĻাāχ - āĻĒৃāĻĨ্āĻŦীā§°াāϜ āϚৌāĻšাāύ⧰ āϏāĻ­াāĻ•āĻŦি

Q12. Who built Gol Gumbaz? / āĻ—োāϞ āĻ—ুāĻŽ্āĻŦāϜ āĻ•োāύে āĻŦāύাāχāĻ›িāϞ?

Ans: Mohammed Adil Shah, Sultan of Bijapur (1626-56), Karnataka, Second largest dome in world, Whispering Gallery
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āĻŦিāϜাāĻĒুā§°ā§° āϚুāϞāϤাāύ āĻŽāĻšāĻŽ্āĻŽāĻĻ āφāĻĻিāϞ āĻļ্āĻŦাāĻšে āĻŦāύাāχāĻ›িāϞ, āĻŦিāĻļ্āĻŦā§° āĻĻ্āĻŦিāϤীāϝ় āĻŦৃāĻšāϤ্āϤāĻŽ āĻ—āĻŽ্āĻŦুāϜ, āĻĢুāϚāĻĢুāϚāύি āĻ—েāϞেā§°ী

Q13. Who wrote Ain-i-Akbari? / āφāχāύ-āχ-āφāĻ•āĻŦā§°ী āĻ•োāύে āϞিāĻ–িāĻ›িāϞ?

Ans: Abul Fazl - One of Navratnas of Akbar, 16th Century, Part of Akbarnama, Details of Akbar administration
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āφāĻŦুāϞ āĻĢāϜāϞ - āφāĻ•āĻŦā§°ā§° āĻ¨ā§ąā§°āϤ্āύ⧰ āĻāϜāύ, āφāĻ•āĻŦā§°ā§° āĻĒ্ā§°āĻļাāϏāύ⧰ āĻŦিā§ąā§°āĻŖ

Q14. Who built Red Fort Delhi? / āĻĻিāϞ্āϞীā§° ā§°āĻ™া āĻ•িāϞ্āϞা āĻ•োāύে āĻŦāύাāχāĻ›িāϞ?

Ans: Shah Jahan (1638-39), Architect: Ustad Ahmad Lahauri (also Taj Mahal), UNESCO, PM hoists flag on 15 Aug
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āĻļ্āĻŦাāĻšāϜাāĻšাāύে 1638-39 āϚāύāϤ āĻŦāύাāχāĻ›িāϞ, āϤাāϜāĻŽāĻšāϞ⧰ āϏ্āĻĨāĻĒāϤিāĻ“ āĻāĻ•েāϜāύ - āωāϏ্āϤাāĻĻ āφāĻšāĻŽāĻĻ āϞাāĻšৌā§°ী

Q15. Who wrote Indica? / āχāĻŖ্āĻĄিāĻ•া āĻ•োāύে āϞিāĻ–িāĻ›িāϞ?

Ans: Megasthenes - Greek ambassador in Chandragupta Maurya court (302 BC), Describes Mauryan society
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āĻŽেāĻ—াāϏ্āĻĨিāύিāĻ› - āϚāύ্āĻĻ্ā§°āĻ—ুāĻĒ্āϤ āĻŽৌā§°্āϝ⧰ āĻĻā§°āĻŦাā§°āϤ āĻ—্ā§°ীāĻ• ā§°াāώ্āϟ্ā§°āĻĻূāϤ, āĻŽৌā§°্āϝ āϏāĻŽাāϜ⧰ āĻŦā§°্āĻŖāύা

Q16. Who built Charminar? / āϚাā§°āĻŽিāύাā§° āĻ•োāύে āĻŦāύাāχāĻ›িāϞ?

Ans: Muhammad Quli Qutb Shah (1591), Hyderabad, To celebrate end of plague, Indo-Islamic style
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āĻŽāĻšāĻŽ্āĻŽāĻĻ āĻ•ুāϞি āĻ•ুāϤুāĻŦ āĻļ্āĻŦাāĻšে 1591 āϚāύāϤ āĻĒ্āϞেāĻ—ā§° āĻ…āύ্āϤ⧰ āĻŦাāĻŦে āĻŦāύাāχāĻ›িāϞ, āĻšাāϝ়āĻĻā§°াāĻŦাāĻĻāϤ

Q17. Who wrote Ramcharitmanas? / ā§°াāĻŽāϚ⧰িāϤāĻŽাāύāϏ āĻ•োāύে āϞিāĻ–িāĻ›িāϞ?

Ans: Tulsidas (1574-76), Awadhi language, 7 Kandas, During Akbar period
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āϤুāϞāϏীāĻĻাāϏে 1574-76 āϚāύāϤ āĻ…ā§ąāϧী āĻ­াāώাāϤ āϞিāĻ–িāĻ›িāϞ, āφāĻ•āĻŦā§°ā§° āϏāĻŽāϝ়āϤ, 7 āϟা āĻ•াāĻŖ্āĻĄ

Q18. Who built Hawa Mahal? / āĻšাā§ąা āĻŽāĻšāϞ āĻ•োāύে āĻŦāύাāχāĻ›িāϞ?

Ans: Maharaja Sawai Pratap Singh (1799), Jaipur, 953 windows (Jharokhas), For royal women to see street
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āĻŽāĻšাā§°াāϜা āĻšā§ąাāχ āĻĒ্ā§°āϤাāĻĒ āϏিāĻ™ে 1799 āϚāύāϤ āϜāϝ়āĻĒুā§°āϤ āĻŦāύাāχāĻ›িāϞ, 953 āĻ–āύ āĻ–িā§°িāĻ•ী, ā§°াāϜāĻĒā§°িāϝ়াāϞ⧰ āĻŽāĻšিāϞাā§° āĻŦাāĻŦে

Q19. Who wrote Mudrarakshasa? / āĻŽুāĻĻ্ā§°াā§°াāĻ•্āώāϏ āĻ•োāύে āϞিāĻ–িāĻ›িāϞ?

Ans: Vishakhadatta (4th Century AD Gupta period), Drama about Chanakya & Chandragupta Maurya overthrowing Nanda
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āĻŦিāĻļাāĻ–াāĻĻāϤ্āϤ - āĻ—ুāĻĒ্āϤ āϝুāĻ—āϤ, āϚাāĻŖāĻ•্āϝ āφ⧰ু āϚāύ্āĻĻ্ā§°āĻ—ুāĻĒ্āϤāχ āύāύ্āĻĻāĻ• āĻ•েāύেāĻ•ৈ āĻĒā§°াāϏ্āϤ āϕ⧰িāϞে āϤাā§° āύাāϟāĻ•

Q20. Who built Brihadeeswarar Temple? / āĻŦৃāĻšāĻĻেāĻļ্āĻŦā§° āĻŽāύ্āĻĻিā§° āĻ•োāύে āĻŦāύাāχāĻ›িāϞ?

Ans: Rajaraja I Chola (1010 AD), Thanjavur, Tamil Nadu, UNESCO, Dravidian style, Tallest vimana 66m, Called Big Temple
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āϚোāϞ ā§°āϜা ā§°াāϜাā§°াāϜা I āĻ 1010 āϚāύāϤ āĻŦāύাāχāĻ›িāϞ, āϤাāĻž্āϜাā§ąুā§°āϤ, āχāωāύেāϏ্āĻ•ো, āĻĻ্ā§°াāĻŦিāĻĄ় āĻļৈāϞী

Q21. ⭐ Kamakhya Temple rebuilt by? / āĻ•াāĻŽাāĻ–্āϝা āĻŽāύ্āĻĻিā§° āĻ•োāύে āĻĒুāύ⧰ āύিā§°্āĻŽাāĻŖ āϕ⧰িāĻ›িāϞ?

Ans: Koch King Nara Narayana (1565) after destroyed by Kalapahar, Original by Varman / Pala, Guwahati, Shakti Peetha
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āĻ•োāϚ ā§°āϜা āύ⧰āύাā§°াāϝ়āĻŖে 1565 āϚāύāϤ āĻĒুāύ⧰ āύিā§°্āĻŽাāĻŖ āϕ⧰িāĻ›িāϞ, āĻ•াāϞাāĻĒাāĻšাā§°ে āϧ্āĻŦংāϏ āϕ⧰াā§° āĻĒিāĻ›āϤ, āĻļāĻ•্āϤিāĻĒীāĻ , āĻ—ুā§ąাāĻšাāϟীāϤ

Q22. Who wrote Discovery of India? / āĻĄিāϏ্āĻ•āĻ­াā§°ী āĻ…āĻĢ āχāĻŖ্āĻĄিāϝ়া āĻ•োāύে āϞিāĻ–িāĻ›িāϞ?

Ans: Jawaharlal Nehru (1942-45 during Ahmednagar Fort Jail), About Indian history & culture
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āĻœā§ąাāĻšā§°āϞাāϞ āύেāĻšā§°ুā§ąে 1942-45 āϚāύāϤ āφāĻšāĻŽāĻĻāύāĻ—ā§° āϜেāϞāϤ āϞিāĻ–িāĻ›িāϞ

Q23. Who built India Gate? / āχāĻŖ্āĻĄিāϝ়া āĻ—েāϟ āĻ•োāύে āĻŦāύাāχāĻ›িāϞ?

Ans: Edwin Lutyens (1921-31), Delhi, Memorial to 70,000 British Indian soldiers died in WWI, Formerly All India War Memorial
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āĻāĻĄāωāχāύ āϞুāϟিāϝ়েāύ্āϏে 1921-31 āϚāύāϤ āĻŦāύাāχāĻ›িāϞ, āĻĒ্ā§°āĻĨāĻŽ āĻŦিāĻļ্āĻŦāϝুāĻĻ্āϧāϤ āĻŽৃāϤ 70,000 āĻ­াā§°āϤীāϝ় āϏৈāύিāϕ⧰ āϏ্āĻŽৃāϤিāϤ

Q24. Who wrote Anandamath & Vande Mataram? / āφāύāύ্āĻĻāĻŽāĻ  āφ⧰ু āĻŦāύ্āĻĻে āĻŽাāϤ⧰āĻŽ āĻ•োāύে āϞিāĻ–িāĻ›িāϞ?

Ans: Bankim Chandra Chatterjee (1882), Novel about Sannyasi Rebellion (1770s), Vande Mataram first sung in this novel, National Song
āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: āĻŦংāĻ•িāĻŽāϚāύ্āĻĻ্ā§° āϚāϟ্āϟোāĻĒাāϧ্āϝাāϝ়ে 1882 āϚāύāϤ āϞিāĻ–িāĻ›িāϞ, āϏāύ্āύ্āϝাāϏী āĻŦিāĻĻ্ā§°োāĻšā§° āĻ“āĻĒā§°āϤ, āĻŦāύ্āĻĻে āĻŽাāϤ⧰āĻŽ āĻāχ āωāĻĒāύ্āϝাāϏāϤ āĻĒ্ā§°āĻĨāĻŽ āĻ—োā§ąা āĻšৈāĻ›িāϞ

Q25. Who wrote Kamasutra? Who built Gateway of India? [Double Important for ADRE]
āĻ•াāĻŽāϏূāϤ্ā§° āĻ•োāύে āϞিāĻ–িāĻ›িāϞ? āĻ—েāĻŸā§ąে āĻ…āĻĢ āχāĻŖ্āĻĄিāϝ়া āĻ•োāύে āĻŦāύাāχāĻ›িāϞ?

Ans: (A) Kamasutra - Vatsyayana (Gupta Period 3rd-4th Century AD), Sanskrit text on love & sexuality
(B) Gateway of India, Mumbai - Architect George Wittet (1911-1924), Built to commemorate King George V & Queen Mary visit 1911, Indo-Saracenic style, 26m high

āĻ…āϏāĻŽীāϝ়া: (A) āĻ•াāĻŽāϏূāϤ্ā§° - āĻŦাā§ŽāϏāϞ্āϝাāϝ়āύে āĻ—ুāĻĒ্āϤ āϝুāĻ—āϤ (3āϝ়-4ā§°্āĻĨ āĻļāϤিāĻ•া) āϏংāϏ্āĻ•ৃāϤāϤ āϞিāĻ–িāĻ›িāϞ, āĻĒ্ā§°েāĻŽ āφ⧰ু āϝৌāύāϤাā§° āĻ—্ā§°āύ্āĻĨ
(B) āĻ—েāĻŸā§ąে āĻ…āĻĢ āχāĻŖ্āĻĄিāϝ়া, āĻŽুāĻŽ্āĻŦাāχ - āϏ্āĻĨāĻĒāϤি āϜ⧰্āϜ āωāχāϟেāϟে 1911-24 āϚāύāϤ āĻŦāύাāχāĻ›িāϞ, ā§°āϜা āĻĒāĻž্āϚāĻŽ āϜ⧰্āϜ āφ⧰ু ā§°াāĻŖী āĻŽেā§°ীā§° āĻ­াā§°āϤ āĻ­্ā§°āĻŽāĻŖā§° āϏ্āĻŽৃāϤিāϤ, 26 āĻŽিāϟাā§° āĻ“āĻ–, āχāĻŖ্āĻĄো-āĻ›াā§°াāϚেāύিāĻ• āĻļৈāϞী

✅ Conclusion | āωāĻĒāϏংāĻšাā§°

English: In this Set-2, we covered 25 most important Indian History Art, Culture, Architecture and Books questions which are repeatedly asked in ADRE, Assam Police, SSC and other Assam Govt exams. Topics like Ajanta, Sanchi, Konark, Khajuraho, Fatehpur Sikri, Gol Gumbaz, and books like Arthashastra, Buddhacharita, Rajatarangini carry high weightage. For Assam special, Kamakhya Temple and Rang Ghar are must-read.

āĻ…āϏāĻŽীāϝ়াāϤ: āĻāχ Set-2 āϤ āφāĻŽি āĻ­াā§°āϤ⧰ āχāϤিāĻšাāϏ⧰ āĻ•āϞা, āϏংāϏ্āĻ•ৃāϤি, āϏ্āĻĨাāĻĒāϤ্āϝ āφ⧰ু āĻ—্ā§°āύ্āĻĨā§° 25 āϟা āφāϟাāχāϤāĻ•ৈ āĻ—ুā§°ুāϤ্āĻŦāĻĒূā§°্āĻŖ āĻĒ্ā§°āĻļ্āύ āφāϞোāϚāύা āϕ⧰িāϞোঁ āϝিāĻŦোā§° ADRE, āĻ…āϏāĻŽ āφ⧰āĻ•্āώী, SSC āφ⧰ু āĻ…āύ্āϝাāύ্āϝ āĻ…āϏāĻŽ āϚ⧰āĻ•াā§°ā§° āĻĒā§°ীāĻ•্āώাāϤ āĻŦাā§°ে āĻŦাā§°ে āφāĻšে। āĻ…āϜāύ্āϤা, āϏাঁāϚী, āĻ•োāĻŖাā§°্āĻ•, āĻ–াāϜুā§°াāĻšো, āĻĢāϤেāĻšāĻĒুā§° āϚিāĻ•্ā§°ী, āĻ—োāϞ āĻ—ুāĻŽ্āĻŦāϜ āφ⧰ু āĻ…ā§°্āĻĨāĻļাāϏ্āϤ্ā§°, āĻŦুāĻĻ্āϧāϚ⧰িāϤ, ā§°াāϜāϤ⧰ংāĻ—িāĻŖীā§° āĻĻā§°ে āĻ—্ā§°āύ্āĻĨāĻŦোā§°ā§° āĻĒā§°া āĻŦেāĻ›ি āύāĻŽ্āĻŦā§° āφāĻšে। āĻ…āϏāĻŽā§° āĻŦাāĻŦে āĻ•াāĻŽাāĻ–্āϝা āĻŽāύ্āĻĻিā§° āφ⧰ু ā§°ংāϘ⧰ āĻĒāĻĸ়াāϟো āĻŦাāϧ্āϝāϤাāĻŽূāϞāĻ•।

💡 How to Use This for ADRE 3.0? | ADRE 3.0 ā§° āĻŦাāĻŦে āĻ•েāύেāĻ•ৈ āĻĒāĻĸ়িāĻŦ?
  1. Daily 5 Rule: Daily 5 Q&A revise āϕ⧰āĻ• - 5 āĻĻিāύāϤ 25 āϟা āĻļেāώ āĻšāĻŦ
  2. Trick Note: āĻĒ্ā§°āϤিāϟো āωāϤ্āϤ⧰āϤ āĻĻিāϝ়া Dynasty + Year + Location āĻŦেāϞেāĻ— āĻŦāĻšীāϤ āϞিāĻ–āĻ•
  3. Assam Focus: Q21 Kamakhya & Q25 Rang Ghar - ADRE āϤ 100% āφāĻšে।

Did you find this helpful? | āφāĻĒোāύাā§° āωāĻĒāĻ•াā§° āĻš'āϞāύে?

© FutureAxom.in | All answers verified from NCERT + Lucent | Last Updated: 1 Oct 2026 | For any correction contact us

Comments - Ask Your Doubt

Comments

← Back to Home

đŸ”Ĩ Trending Assam Jobs